AERS od oktobra daje saglasnost za cene struje

Bez autora
Aug 01 2012

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) od 1. oktobra će davati saglasnost na dokumentovane i obrazložene predloge energetskih preduzeća o promeni cena struje. To ne znači da će sama Agencija određivati cene struje, već će saglasnost biti zasnovana na definisanim metodologijama i analizi opravdanosti troškova i svih elemenata poslovanja. Prenosne i distributivne kompanije novim zakonom obavezne su da izrađuju desetogodišnje planove razvoja na koje saglasnost daje Agencija, što bi trebalo da bude osnov za realnije sagledavanje neophodnog nivoa regulisanih cena. Novina u Zakonu o energetici je pravo Agencije da traži od energetskog subjekta da ponovo podnese zahtev za korekciju cene, ako u kontroli i praćenju finansijskih izveštaja primeti da su ostvareni troškovi niži od odobrenih. Do sada je Agencija davala mišljenje na predlog kompanije, a Vlada Srbije saglasnost.

AERS od oktobra daje saglasnost za cene strujeAgencija za energetiku Republike Srbije (AERS) od 1. oktobra će davati saglasnost na dokumentovane i obrazložene predloge energetskih preduzeća o promeni cena struje.

Rukovodilac Sektora za ekonomsko-finansijske poslove u AERS-u Gordan Tanić je istakao da to ne znači da će sama Agencija određivati cene struje, već će saglasnost biti zasnovana na definisanim metodologijama i analizi opravdanosti troškova i svih elemenata poslovanja.

Prenosne i distributivne kompanije novim zakonom obavezne su da izrađuju desetogodišnje planove razvoja na koje saglasnost daje Agencija, što bi trebalo da bude osnov za realnije sagledavanje neophodnog nivoa regulisanih cena, rekao je Tanić.

Novina u Zakonu o energetici je pravo Agencije da traži od energetskog subjekta da ponovo podnese zahtev za korekciju cene, ako u kontroli i praćenju finansijskih izveštaja primeti da su ostvareni troškovi niži od odobrenih. Do sada je Agencija davala mišljenje na predlog kompanije, a Vlada Srbije saglasnost.

Od 2013. godine, kada se otvori 40 odsto tržišta električne energije, učesnici na tržištu će, poput onog dela EPS-a koji se bavi proizvodnjom električne energije i snabdevanjem, samostalno formirati cene, objasnio je Tanić.

Prema njegovim rečima, treba razlikovati javnog od svih drugih snabdevača, jer od sledeće godine javni snabdevač sa regulisanim cenama ostaje za kupce na srednjem i niskom naponu, da bi od 2014. bio zadužen samo za niski napon, a od 2015. godine samo za domaćinstva i male kupce, ako oni to žele.

Tržište će biti otvoreno za sve, ali je obezbeđeno javno snabdevanje po regulisanim cenama za domaćinstva i male kupce koji ne izaberu snabdevača na slobodnom tržištu, ističe Tanić i dodaje da će konačnu cenu kod snabdevača činiti nabavna cena energije formirana na tržištu i uz monitoring Komisije za zaštitu konkurencije, plus troškovi prenosa, distribucije, koji su u celini regulisani, i troškovi trgovačkih delatnosti, regulisani samo za javno snabdevanje.

Tanić je podsetio da je EPS morao da se priprema i preduzme značajne mere za otvaranje tržišta električne energije. EPS u trgovini strujom već ima iskustva na otvorenom tržištu. Do sada je glavna obaveza bila isporuka energije, ali otvaranjem tržišta treba dobro da se proceni sa kojom će se cenom izaći pred kupce, naglasio je Tanić.

I u sadašnjoj ceni struje ima prostora za razvoj EPS-a, ali to, kako je ocenio, u sadašnjoj situaciji nije dovoljno.

Od EPS-a se traži da, za delatnosti za koje je Agencija nadležna, podnese planove razvoja, iz kojih će se videti kolike su realne i racionalne potrebe i kako mogu da se pokriju. Agencija je i do sada u svojim mišljenjima odobravala određeni nivo profita EPS-u, a na vlasniku je da odluči kako će ga koristiti, da li za razvoj ili ne, dodaje Tanić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik